تورم ماهانه مسكن پس از ۳ سال منفی شد

تورم ماهانه مسكن پس از ۳ سال منفی شد به گزارش آنی بازار به دنبال رسیدن معاملات مسکن به کمتر از ۲۷۰۰ فقره که بجز ماههای فروردین، دست کم در شش سال قبل بی سابقه بوده است، نرخ رشد ماهیانه قیمت هم برای نخستین بار طی سه سال گذشته منفی شد و ۱.۱ درصد کاهش پیدا کرد.


به گزارش آنی بازار به نقل از ایسنا، تورم ماهانه بازار مسکن شهر تهران سرانجام بعد از گذشت سه سال از آذرماه ۱۳۹۶ که آغاز دوره رشد نوسانات اقتصادی و رشد نرخ ارز به حساب می آید منفی شد.
این اتفاق بعد از آن افتاد که نرخ ارز در نیمه دوم آبان ماه ۱۳۹۹ تحت تأثیر تحولات سیاسی کاهش پیدا کرد و بازارهای مالی با رکود مواجه گشتند. از نیمه دوم آبان ماه نخستین واکنش ها به احتمال بازگشت آمریکا به برجام با افت قیمت ارز، مسکن، سکه و خودرو همراه شد که به رکود معاملاتی در این عرصه ها انجامید.
آبان ماه ۱۳۹۹ در تهران فقط ۴۴۶۶ فقره معامله مسکن منعقد شد که از افت ۴۸ درصد نسبت به ماه پیش از آن حکایت داشت.
آذرماه معاملات از این مقدار هم پایین تر آمد و به ۲۶۹۰ فقره رسید که ۴۳ درصد در مقایسه با آبان سال جاری و افت ۷۳ درصد نسبت به آذر سال گذشته را نشان داد. معاملات در آذرماه به قدری کاهش یافته که طی دست کم شش سال گذشته، بجز شهریور ۱۳۹۸ با ۲۷۸۷ فقره و ماه های نیمه تعطیل فروردین در هیچ ماه دیگری شاهد این حجم از رکود خرید و فروش در پایتخت نبوده ایم.
به دنبال کسادی معاملات، ابتدا قیمت های پیشنهادی و سپس قیمت های قطعی ماهانه در آذرماه ۱.۱ درصد کاهش پیدا کرد.
چند روز قبل مصطفی قلی خسروی - رئیس اتحادیه مشاوران املاک - اطلاع داد که نرخ های پیشنهادی مسکن در تهران ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است. البته این میزان افت در نرخ های قطعی مشاهده نشد. در واقع آنچه در گزارش بانک مرکزی دیده می شود از اختلاف معنادار کاهش نرخ قطعی با قیمت های پیشنهادی حکایت دارد. به نظر می آید کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت های پیشنهادی بر مبنای حبابی بوده که از جانب مالکان بوجود آمده بود.
به هر ترتیب ظاهرا بازار مسکن آماده ورود به دوره استراحت سه تا شش ماهه شده است. احیانا از نیمه دوم بهمن ماه مقداری معاملات افزایش پیدا خواهد نمود و سپس تا زمان انتخابات ریاست جمهوری ایران در اواخر خردادماه، رکود حاکم شود، چونکه از یک طرف با تعطیلات ابتدای سال مواجهیم و از طرفی تحت تأثیر انتخابات، بازار در حالت تعلیق قرار می گیرد. اما عمده کارشناسان، تورم سیستماتیک اقتصاد ایران را خطری دائمی بالای سر بازار مسکن می دانند.
کاهش قیمت در آینده شدید خواهد بود؟
مهدی سلطان محمدی ـ کارشناس اقتصاد مسکن ـ با اشاره به اینکه روند کاهش قیمت مسکن ابتدا با افت معاملات شروع می شود اعتقاد دارد که اگر دوره کاهش معاملات تداوم داشته باشد به تدریج عده ای از فروشندگان که تعجیل بیشتری در فروش دارند یا تحلیل شان این است که باید حقیقت را بپذیرند با اختلاف نرخ ها را پایین می آورند. در ماه های آبان و آذر شاهد کاهش حجم معاملات مسکن بودیم که خبر از کاهش آتی قیمت ها می دهد. البته کاهش قیمت ها در بخش مسکن خیلی شدید نخواهد بود و با بازارهای بورس و ارز متفاوت می باشد. با این وجود دوره هایی را داشته ایم که قیمت مسکن روند منفی داشته و به نظر می آید برای یک دوره کوتاه مدت شاهد کاهش قیمت باشیم.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر ما یک تورم ساختاری مزمن در بیشتر از پنج دهه در کشور داشته ایم که از قبل انقلاب شروع شده است. مادامی که اصلاحات ساختاری در هزینه ها و درآمدهای دولت ایجاد نشود این وضعیت تورمی ادامه خواهد داشت، حتی اگر بر مبنای شوک های سیاسی قیمت ها برای مقطعی کاهش پیدا کند.
این چه حبابی است که ۵۰ سال نترکیده؟!
بیت الله ستاریان ـ استاد دانشگاه ـ هم رشد حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ را دلیلی برای کسری مسکن می داند و می گوید نباید با اظهارنظرهایی همچون وجود حباب مسکن، آدرس اشتباه به فعالان این بخش بدهند. همه سرمایه گذاران تحلیل دراز مدت ندارند بنابراین بعضی وعده های مسؤلان در خصوص افت قریب الوقوع قیمت مسکن را باور می کنند. این سبب می شود تا مدتی از ساخت و ساز دست بکشند و این کسری تولید به کسری سال آینده اضافه شود.
ستاریان تاکید دارد که مسؤلان باید از شعار زدگی در حوزه مسکن دست بردارند. سال ۱۳۹۰ جشن سر به سری مسکن را گرفتند در حالیکه در تهران فقط در همان سال ۶ درصد حاشیه نشینی اضافه شده بود. وجود حاشیه نشینی فی نفسه یعنی کمبود مسکن. در این شرایط انتظار کاهش قیمت خانه نابجا است.
وی ضمن اشاره به سهم ۵۰ درصدی مسکن در هزینه خانوار اعتقاد دارد عدم توانایی خانوارها برای تأمین مسکن مناسب به پدیده حاشیه نشینی منجر می شود. حاشیه نشینی در تهران سالیانه چهار تا پنج درصد افزوده می شود. این یعنی ۲۰ سال دیگر یک تهران با مشخصات و خصوصیت های مناطق ناکارآمد در کنار تهران فعلی سر بر می آورد.
این کارشناس اقتصاد مسکن تصریح کرد: حدود ۲۰ میلیون بد مسکن در کشور زندگی می کنند. بعد، مسؤلان آمار می دهند که ۲.۵ میلیون واحد مسکونی خالی در کشور داریم. وقتی این تعارضات را می بینیم متوجه می شویم اراده ای برای حل معضل کمبود مسکن وجود ندارد. بخش مسکن با دربرگیری نیمی از اقتصاد کشور، توسط یک معاونت در یک وزارتخانه مدیریت می شود. ازاین رو واضح است که مساله را کوچک شمرده اند و از نظرات کارشناسی استفاده نمیکنند.
ستاریان با بیان اینکه در بین مدت و دراز مدت نمی توان انتظار کاهش و حتی ثبات قیمت مسکن را داشت، اعتقاد دارد تغییر و تحولاتی در سطح بین الملل بوجود آمده که در آینده اقتصاد ایران به یکی از اقتصادهای مهم دنیا تبدیل می شود. باید برای زیرساخت های این توسعه، بویژه در بخش مسکن چاره اندیشی شود.
مسکن در تهران متری ۲۶.۹ میلیون تومان
به گزارش آنی بازار به نقل از ایسنا، گزارش تحولات بازار مسکن در شهر تهران که از جانب بانک مرکزی انتشار یافته، مبین این است که در آذر ۱۳۹۹ متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از راه بنگاه های معاملات ملکی تهران ۲۶ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل ۱.۱ درصد کاهش و ۹۸.۹ درصد افزایش دارد.
همینطور تعداد معاملات انجام شده در آذرماه سال ۱۳۹۹ حدود ۲.۶ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۳.۲ درصد کاهش را نشان داده است. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا از آن حکایت می کند که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۳۹.۱ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند.



1399/10/07
19:32:48
5.0 از 5
1037
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش