تأثیر تحریم بر روند تأمین و توزیع كالاهای اساسی

تأثیر تحریم بر روند تأمین و توزیع كالاهای اساسی به گزارش آنی بازار ایرنا- یکی از اثرات مهم تحریم های ظالمانه را می توان تغییر جریان عادی تأمین و توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز دانست که منجر به نوسان قیمت و گرانی آنها شده است.


امسال به دلیلهای مختلف قیمت کالاهایی از قبیل گوشت مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز، شکر، روغن و سایر کالاهای ضروری مردم در نوسان بوده که ریشه اصلی آنرا می توان در موانع بوجود آمده حاصل از تحریم ها و برخی نابسامانی ها یافت.
هرچند کشور و همچون استان خراسان رضوی در خیلی از نیازهای ضروری مردم قادر به تامین ۱۰۰ درصدی آنهاست اما نباید تاثیر تحریم را بر کالاهایی مانند نهاده های دامی که اثر مستقیم بر قیمت تمام شده تولید مواد پروتئینی دارند، نادیده گرفت.
با توجه به در نظر گرفتن ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی به نظر می رسید تامین آنها چندان با مشکل مواجه نشود اما در ادامه تشدید تحریمها تامین ارز دولتی برخی کالاها گرفتار مشکل شد و اثر خودرا بر قیمت کالاها در بازار کشور گذاشت که خراسان رضوی هم از آن بی نصیب نماند.
استان خراسان رضوی امسال در چندین مقطع گرفتار کمبود نهاده دامی و روغن شد که دلیلهای مختلفی همچون تحریم در کمبود آن اثرگذار بود.
علاوه بر آن عرضه خارج از شبکه نهاده دامی و آرد، تصمیمات هیجانی تولیدکنندگان درباب عرضه محصول، عدم ساماندهی شبکه توزیع، محدودیت اختیارات استانها برای توزیع کالا و بسیاری دلیلهای دیگر هم خراسان رضوی را در تامین کالاهای اساسی گرفتار مشکل کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در اینباره اظهار داشت: کارگروه تنظیم بازار استان دو رویکرد اصلی را مدنظر قرار داده که شامل عرضه بموقع و مناسب کالاها در بازار و نگه داشتن قیمت کالاها در حد میانگین قیمت کشوری است.
علی رسولیان اضافه کرد: یکی از موضوعاتی که به صورت مستمر در ستاد تنظیم بازار استان مورد بحث و بررسی قرار می گیرد، اطمینان از وجود ذخایر کالاهای اساسی است.
وی افزود: ۱۰ قلم از کالاها شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ، برنج، تخم مرغ، نهاده های دامی (کنجاله سویا، ذرت، جو و گندم)، روغن و شکر جزو کالاهای اساسی به شمار می روند که باید قسمتی از آن اضافه بر میزانی که در شبکه در حال عرضه است، بعنوان ذخایر مطمئن در استان ذخیره سازی شود.
معاون استاندار خراسان رضوی اظهار داشت: الان در تامین گندم، آرد و شکر هیچ مشکلی در بازار خراسان رضوی وجود ندارد، مقداری با کمبود روغن در سطح شبکه مواجه هستیم که در این حوزه مکاتبات لازم انجام گرفته است.
واگذاری اختیار تامین شکر به واحدهای تولیدی استان
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم در باره تامین شکر در استان اظهار داشت: بر طبق مصوبات جدید ستاد تنظیم بازار کشور، قیمت هر کیلوگرم شکر در کارخانه ۶۶ هزار و ۵۰۰ ریال تعیین و مسئولیت تامین شکر طرح تنظیم بازار استان به کارخانه های قند واگذار شده است.
علی غفوری مقدم اضافه کرد: هم اینک مشکلاتی در تامین شکر بخش صنفی استان بوجود آمده است که باید نیاز آنها توسط واحدهای تولیدی داخل و خارج استان تامین گردد.
وی افزود: بمنظور تامین نیاز شکر بخش خانوار نیز، سهمیه جدیدی توسط ستاد تنظیم بازار کشور به خراسان رضوی اختصاص یافته که در حال پیگیری برای جذب و بسته بندی آن هستیم.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی هم در اینباره اظهار داشت: با عنایت به قرارداد کارخانه های قند استان برای خرید چغندرقند از کشاورزان، تا حالا ۸۰۵ هزار و چهار تن چغندرقند خریداری و از آنها ۱۱۳ هزار و ۶۴ تن شکر استحصال و در بازار فروخته شده است.
حمیدرضا نوری اضافه کرد: موجودی شکر باقیمانده در کارخانه های استان حدود ۱۶ هزار و ۸۲۷ تن است که با عنایت به میزان استحصال چغندرقند باقیمانده در کارخانجات، این میزان به حدود ۲۱ هزار و ۸۰۰ تن خواهد رسید.
تامین ۶۰ درصد نیاز استان به نهاده های دامی
بخش عمده ای از نیاز کشور به نهاده های دامی از محل واردات تامین می شود که تحریم ها در تامین آن اثرگذار بوده و روال عادی این پروسه را مختل کرده است که می توان اثر مستقیم آنرا در قیمت مرغ و تخرم مرغ مشاهده نمود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در اینباره اظهار داشت: از شروع سال جاری تا نیمه نخست آذر ماه بیش از ۵۲۷ هزار تن نهاده دامی میان دامداران و طیورداران این استان توزیع شده است که معادل ۶۰ درصد سهمیه استان بوده است.
محمدرضا اورانی نیاز استان به نهاده های مختلف را در طول سال شامل ۸۴۷ هزار تن ذرت، ۸۳۵ هزار تن جو، ۳۴۱ هزار تن کنجاله سویا و ۲۵۷ هزار تن سبوس اعلام نمود و اضافه کرد: این نهاده ها از محل واردات تامین شده و بوسیله سامانه بازارگاه در اختیار مرغداران و دامداران قرار می گیرند.
وی افزود: نهاده بعنوان گلوگاه تولید به حساب می آید و باید در تامین آن و رفع مشکلات مربوط به آن اقدام گردد که به علت برخی مشکلات تامین نهاده در استان با مشکل مواجه گردید و به ناچار از نهاده دخیره استفاده گردید و به دنبال کاهش نهاده، جوجه ریزی در استان هم کم شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار داشت: ظرفیت تامین نهاده در بخش خصوصی، دولتی و کارخانجات خوراک دام در استان وجود دارد و می توان با برنامه ریزی مبادرت به ذخیره سازی نمود تا مانع از کمبود احتمالی شود.
مرغ و تخم مرغ
به گفته مسئولان اقتصادی خراسان رضوی کمبود نهاده دامی یا عرضه خارج از شبکه آن تاثیر مستقیم بر قیمت مرغ و تخم مرغ یا میزان عرضه آن در بازار داشته است که با دادن نهاده دامی دولتی و واگذاری مسئولیت تامین و توزیع این ماده غذایی به آنها می توان نتایج موثری کسب نمود.
دبیر کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی در اینباره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: وضعیت تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در استان به ثبات رسیده و طبق آمار آخرین جوجه ریزی در استان، قیمت گوشت مرغ گرم برابر با قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار کشور است.
علی غفوری مقدم اضافه کرد: میزان تولید تخم مرغ بیش از نیاز استان است که برای کنترل قیمت آن بعضی از زنجیره های تولید، این ماده غذایی را با قیمت مصوب در دست توزیع دارند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در اینباره اظهار داشت: هم اینک هیچ نوع مشکلی از نظر تامین و تولید گوشت مرغ در این استان وجود ندارد.
اورانی اضافه کرد: کاهش جوجه ریزی در مهر ماه باعث کمبود مرغ در استانهای دیگر کشور همچون تهران و افزایش قیمت آن در پایتخت باعث ترغیب تولیدکنندگان به ارسال مرغ تولیدی خراسان رضوی به تهران شد که این امر قیمت مرغ در این استان را هم افزایش داد.
وی با اشاره به اینکه روزانه ۳۵۰ تن تخم مرغ در این استان تولید می شود که ۲۰۰ تن آن مصرف داخلی است، افزود: ۱۵۰ تن از این میزان به سایر استانهای کشور ارسال می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار داشت: این استان مشکلی در زمینه تامین و تولید تخم مرغ ندارد و به هیچ وجه گرفتار کسری در این بخش نیستیم و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی، دان و نهاده مورد نیاز مرغداران به صورت ۱۰۰ درصد از شروع آذر ماه تامین می شود.
وی اضافه کرد: بدین سان عرضه تخم مرغ تولیدی در این بخش باید به نرخ مصوب صورت گیرد و خارج از این نرخ تخلف به حساب می آید چونکه دولت نهاده را به قیمت یارانه ای و حمایتی به مرغداران عرضه می کند.
مدیرکل پشتیبانی امور دام خراسان رضوی هم در اینباره اظهار داشت: از شروع سال جاری تا حالا چهار هزار و ۳۱۹ تن سهمیه گوشت منجمد مرغ در استان بوده که ۵۸۴ تن از کل سهمیه استان هنوز جذب نشده است.
سعادت علی نیا اضافه کرد: موجودی گوشت منجمد مرغ در خراسان رضوی ۴۰۰ تن است که بیش از این مقدار به آن افزوده خواهد شد.
کمبود روغن و ضرورت تغییر سیاستها
مدتی است که بازار خراسان رضوی با کمبود روغن دست و پنجه نرم می کند و مسئولان استانی هم در کوشش برای تامین آن از بخش های مختلف هستند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی درباب تامین روغن مورد نیاز استان اظهار داشت: کارخانه های استانهای دیگر سهمیه روغن خوراکی این استان را بموقع تحویل نمی دهند و از مراجع قضایی پیگیر این مساله خواهیم بود.
رسولیان اضافه کرد: از ستاد تنظیم بازار کشور خواسته شده است که اختیار تولید و تامین روغن مورد نیاز این استان را به واحدهای تولیدی آن واگذار کند.
وی افزود: واحدهای تولیدی این استان ظرفیت تصفیه روغن و روغن کشی دانه ها را دارد و اگر دانه های روغنی در اختیار این استان قرار گیرد، واحدها بعد از روغن کشی و تصفیه آن می توانند کنجاله را بعنوان نهاده دامی در اختیار دامداران قرار دهند و روغن نباتی را هم در استان توزیع کنند..
معاون استاندار خراسان رضوی اظهار داشت: مکاتبات بسیار با مسئولان ستاد تنظیم بازار کشور انجام شده تا سهمیه جدیدی از روغن نباتی به این استان اختصاص دهند و از دادن روغن خام سهمیه خراسان رضوی به کارخانه های سایر استانها اجتناب کنند.
وی ضمن اشاره به استفاده از ظرفیت فروشگاه های زنجیره ای و اتاق تعاون در سطح ملی برای اختصاص سهمیه روغن به این استان اضافه کرد: با عنایت استاندار و موافقت رئیس اتاق تعاون ایران ۵۰۰ تن روغن خوراکی به خراسان رضوی اختصاص یافته که در حال توزیع در تعاونی های مصرف کارگری و کارمندی است.
رسولیان افزود: ستاد تنظیم بازار کشور سهمیه جدیدی از روغن خوراکی بخش مصرف خانوار به میزان ۲ هزار و ۴۰۰ تن برای خراسان رضوی اعلام نموده است که در ایام آینده تخصیص خواهد یافت.
وی اظهار داشت: هزار تن از سهمیه روغن بخش صنف خراسان رضوی هم باقیمانده است که در هفته آینده وارد استان شده و بین صنوف توزیع می شود.
گوشت قرمز
خراسان رضوی وضعیت بسیار مناسبی در تولید گوشت قرمز دارد اما قیمت این کالا هم به دنبال مشکلات عدیده در بازار گرفتار نوسان بوده است، آنچنانکه مسئولان اقتصادی استان به دنبال تهیه طرحی برای ساماندهی وضعیت زنجیره تولید تا عرضه گوشت در استان برآمده اند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در اینباره اظهار داشت: این استان با تولید ۸۳ هزار و ۲۸۰ تُن گوشت قرمز رتبه نخست تولید این محصول را در کشور دارد.
رسولیان وضعیت تولید گوشت قرمز در خراسان رضوی را مطلوب ارزیابی کرد و اضافه کرد: با عنایت به افزایش تولید گوشت قرمز در استان باید برای کاهش هزینه کشتار دام تا توزیع گوشت در زنجیره تولید چاره اندیشی شود.
وی افزود: نباید بین سه بخش دام، کشتارگاه و عرضه گوشت در بازار فاصله قیمتی زیادی باشد و وجود فاصله زیاد در یک زنجیره تولید تا عرضه نشان داده است پروسه قیمت گذاری و توزیع آن کالا مناسب نبوده و گرفتار مشکل است.
آرد و قیمتهای چندگانه
وجود قیمتهای متفاوت برای آرد شامل یارانه ای، نیمه یارانه ای و آزاد منجر به فساد شده و با وجود ذخیره مناسب از این کالا در بازار خراسان رضوی، خروج بیش از اندازه آرد از شبکه توزیع، نانوایی ها و برخی کارخانه ها را در تامین آن گرفتار مشکل کرده است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی به حجم مناسب و مطلوب ذخیره آرد در خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: در تامین ذخایر آرد هیچگونه مشکلی نداریم.
حمید رضا نوری اظهار داشت: با عنایت به این که خراسان رضوی معین تامین آرد هشت استان دیگر کشور هم می باشد، بدین سبب در این بخش هم تامین و ذخیره کامل مهیا شده است.
افزایش نظارتها بر توزیع کالاهای اساسی
مسوولان اقتصادی خراسان رضوی برای جلوگیری از بروز تخلفات در رابطه با کالاهای اساسی در استان نظارتها را در قالب طرحهای مختلف افزایش داده اند تا بتوان این بخش را تحت کنترل بیشتری درآورد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در اینباره اظهار داشت: پیرو دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت و تاکید استاندار خراسان رضوی، طرح افزایش نظارت و بازرسی بازار با تمرکز بر عرضه کالاهای اساسی در قالب ایجاد ۱۱ پایگاه دریافت گزارشها و شکایات تخلفات اقتصادی در نقاط مختلف مشهد از هشتم آذر ماه شروع شده است..
محمدرضا مس فروش اضافه کرد: در این طرح ۱۱ پایگاه با همکاری شهرداری در مناطق مختلف شهر به وجود آمده و محور نظارت را بر روند توزیع کالاهای اساسی مانند آرد، نان، گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم مرغ قرار داده است.
وی افزود: در این طرح که با مدیریت استانداری خراسان رضوی و همکاری بازرسان اتاق اصناف مشهد و تعزیرات حکومتی و بهره گیری از ظرفیت نیروهای مردمی و بسیج اصناف استان اجرا می شود نظارت و بازرسی به صورت دریافت شکایات از تخلفات اقتصادی در محل پایگاه و انجام گشتهای مشترک بازرسی در سطح شهر است.



منبع:

1399/10/15
13:36:08
0.0 از 5
1018
تگهای خبر: ارز , ارزیابی , افزایش قیمت , اقتصاد
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش