در مناظره یاسر جبرائیلی و مهدی طغیانی مطرح شد

به حاکمیت دلار در ایران خاتمه دهید

به حاکمیت دلار در ایران خاتمه دهید آنی بازار: به گزارش آنی بازار، یاسر جبرائیلی و مهدی طغیانی شب گذشته با حضور در برنامه جهان آرا درمورد مباحث مختلف اقتصادی همچون تأثیر حذف ارز ترجیحی به مناظره پرداختند.


به گزارش آنی بازار به نقل از ایسنا، مهدی طغیانی - نماینده مجلس شورای اسلامی - در ابتدا به این پرسش که راهکار مهار تورم و رشد تولید چیست؟ پاسخ داد: سال جاری مهم ترین مبحث کشور که توسط رهبر معظم انقلاب هم بعنوان شعار سال عنوان شد، تورم و ضرورت مهار تورم در اقتصاد همراه با رشد تولید است. در بحث تورم گرفتار چند دهه شکاف بین تقاضا و عرضه کل هستیم و این مورد ریشه خیلی از مشکلات ما بوده است. در دهه ۵۰، پهلوی دوم مست از درآمدهای نفتی پیش می رفت؛ انقلاب اسلامی وقفه ای ایجاد کرد اما هزینه های جنگ مصرف کل را بالا نگه داشت. در دهه دوم انقلاب و در دوره سازندگی هزینه ها صرف تهیه زیرساخت ها شد، البته اثرات تولیدی هم گذاشت اما شکاف را پر نکرد. در دهه سوم دولت نهم و دهم از جهش قیمت نفت منتفع شدند و قول پروژه های زیادی از جانب این دولت ها داده شد. در دهه چهارم اسیر تحریم شدیم و الان ناترازی هایی که مابین تقاضا و عرضه وجود دارد خویش را در بودجه دولت، سیاست های ارزی و... نشان میدهد. برای پر کردن این فاصله ناچار به استقراض هستیم. همیشه با کسری مواجه بودیم. راهکار در شعار سال آمده است، " مهار تورم در عین رشد تولید". فاصله باید حل شود. گاهی اقداماتی پیشنهاد می شود که می تواند تورم را کم کند اما تولید را نابود می کند، یا برعکس.
یاسر جبرائیلی - کارشناس اقتصادی - هم در پاسخ به سوال مذکور اظهار داشت: دولت سیزدهم یک سال قبل در چنین روزی جراحی اقتصادی را کلیک زد و حذف ارز ۴۲۰۰ شروع شد. بهتر است در شروع بحث نگاهی به سفره مردم بیاندازیم و قیمت اقلامی که مشمول ارز ۴۲۰۰ بودند را بررسی نماییم. برای مثال، قیمت مرغ در فرودین سال قبل کیلویی ۲۵ هزار تومان بود و امروز به ۸۵ تا ۱۰۰ هزار تومان رسیده است، گوشت گوسفند از کیلویی ۱۳۰ هزار تومان در سال قبل به ۳۵۰ هزار تومان و روغن ۹۰۰ گرمی از ۱۹ هزار تومان به ۶۳ هزار تومان رسیده است. شانه ۳۰ عددی تخم مرغ از ۴۰ هزار تومان به ۱۱۰ هزار تومان رسیده است و... به سبب این وضعیت ناگوار است که شعار سال از جانب مقام معظم رهبری مهار تورم و رشد تولید انتخاب شده است. سوال اول اینست که وضعیت موجود کشور محصول کدام تفکر است؟ سوال دوم اینست که حالا سفره همه افراد جامعه سرخ شده یا یک عده هم بهره مند شده اند؟
وی با تأکید بر این که اختلافاتی که وجود دارد بر سر مباحث ریاضی نیست، توضیح داد: با یک بحث هنجاری و بایدها و نبایدها طرف می باشیم. یک جبهه بندی جدیدی هم حول بایدها و نبایدها در حال شکل گیری است که شامل اصلاح طلب و اصول گرای متعارف است. در این جبهه بندی شاهد اشتراک نظر شدید بین برخی اصول گرایان و اصلاح طلبان هستیم. برای مثال آقای طغیانی که اصول گرا محسوب می شوند با حذف ارز ۴۲۰۰ موافق بودند. درحالی که آقای سعید لیلاز که عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و اصلاح طلب است، هم با این مورد موافق بودند. افراد بسیاری در طیف اصلاح طلبان و اصول گرایان این اشتراک نظر را دارند. علت این که دولت تغییر کرده اما وضع اقتصادی تغییر نکرده است هم تداوم همان تفکر است.
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یک انتخاب نبود، بلکه اجبار بود
طغیانی با اعلان اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ یک انتخاب نبود بلکه یک اجبار بود، اظهار داشت: از سال ۱۳۹۷ دولت ارز ۴۲۰۰ تومان را اعلام نمود و هیچ گاه متوجه نشدیم مبنای این نرخ چیست؟ همانطور که نمی دانیم ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی از کجا آمده است؟ از سال ۱۳۹۷ تا اردیبهشت ۱۴۰۰، گوشت قرمز ۲۲۸ درصد رشد کرد. درحالی که ارز ۴۲۰۰ وجود داشت و کل نهاده دام تأمین می شد. طی سالهای مذکور مرغ ۲۳۵ درصد، تخم مرغ ۱۵۶ درصد و روغن خوراکی ۲۷۴ درصد افزایش قیمت داشتند. ازاین رو غیر از این که ارز ترجیحی موثر است شرایط دیگر اقتصادی هم موثر است. از سیاست ارزپاشی هیچوقت نتیجه نگرفتیم. از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۶ برای ثابت نگه داشتن و کنترل نرخ ارز در دامنه محدود ۲۸۴ میلیارد ارز به بازار تزریق شد. در همین دوره تورم هم داشتیم و نرخ تورم در ابتدای دهه ۹۰ رکورد شکست. با ۲۸۴ میلیارد دلار چقدر می توانستیم زیرساخت در کشور تهیه کنیم؟ چرا روسیه که تحریم بود توانست اما ما نتوانستیم؟ چونکه روسیه از سال ۲۰۱۷ ارز خویش را از نوسانات اقتصادی جدا کرد.
می توان بزرگ ترین اقتصاد دنیا هم بود اما ۴۲ میلیون نفر گرسنه داشت
جبرائیلی با تأکید بر این که قیمت گوشت در یک سالی که ارز ترجیحی حذف شد، ۳۰۰ درصد افزایش پیدا کرد، اظهار نمود: دو بینشی که اشاره کردم تمایز در مسئله عدالت است. یک رویکرد رشد اقتصادی را با عدالت می خواهد. یک رویکرد که عبارت است از رویکرد نئولیبرال رشد اقتصادی را بدون عدالت می خواهد. عالی ترین نماد رویکرد رشد اقتصادی بدون عدالت، امریکای امروز است. امریکا بزرگ ترین اقتصاد دنیا است اما سبب نمی شود رفاه عموم مردم آن افزایش یابد. در امریکا اگر ۴۲ میلیون نفر روزانه غذا صدقه نگیرند می میرند. ازاین رو میتوان بزرگ ترین اقتصاد دنیا هم بود اما ۴۲ میلیون نفر گرسنه داشت.
طغیانی با طرح این سوال که ارز ترجیحی مصداق عدل است یا جود؟ بحث را اینطور ادامه داد که عدالت به کدام معنا؟ وقتی حرف از عدالت می زنیم باید تکلیف را مشخص نماییم. به اسم عدالت، سهام عدالت توزیع کردیم. میزانی که دهک ۱۰ از سهام عدالت برخوردار شدند بیشتر از افرادی است که در دهک یک بهره مند شدند. سال قبل بالاترین جهش ارزی چند سال قبل را تجربه کردیم، این جهش چه نقشی روی افزایش قمیت ها داشت؟ عوامل مختلفی روی افزایش نرخ ها اثر می گذارد اما دیده نمی گردد. دوستان آقای جبرائیلی درمورد نرخ ارز حقیقی در اقتصاد ایران محاسباتی کرده و عددی را مشخص می کنند که متفاوت می باشد. نرخ ارز حقیقی کاملا با رابطه مبادله و تجاری ما مرتبط می باشد. هرجایی نسبت قیمت های صادراتی به قیمت وارداتی تقویت شده است توانستیم نرخ ارز حقیقی را پایین بیاوریم و پول ملی را تقویت نماییم. اما هرجا نرخ مبادله تضعیف شده مجبور شدیم نرخ ارز حقیقی را کاهش دهیم. مهم ترین عامل نسبت های صادرات و واردات نفت و فراورده های نفتی است. رابطه مبادله ما به دهه ۶۰ برگشته چونکه صادرات نفتی کاهش پیدا کرده است.
جبرائیلی در پاسخ به اظهارات طغیانی اظهار داشت: چرا رابطه مبادله را فقط از صادرات نفتی حساب کردید؟ بر اساس گزارش رسمی بانک مرکزی که در هفت اردیبهشت انتشار یافته است سهم قابل توجهی از تورم سال قبل به اجرای تکلیف قانونی طرح مردمی سازی یارانه ها و حذف تخصیص ارز ترجیحی اختصاص می یابد. عدالت توزیعی در ارتباط با منابع عمومی کشور است. اقتصاد سیاسی نئولیبرال عادلانه ترین روش توزیع منابع را مکانیسم قیمت می داند. باید منابع محدود عمومی به بالاترین قیمت پیشنهادی در بازار توزیع شود و دولت هم در نحوه مصرف مداخله نکند. اما نتیجه اینست که صرفاً ثروتمندان می توانند از این منابع محدود بهره ببرند. همین مبحث است که در جامعه شکاف اقتصادی به وجود می آورد. یکی از وظایف حاکمیت در زمینه صیانت از عدالت اینست که اجازه ندهد منابع عمومی کشور بشکلی ارائه شود که اکثریت جامعه از فرصت بهره برداری از این منابع محروم شوند. حضرت آقا قاعده ای که باید بر توزیع منابع عمومی حاکم باشد را به روشنی بیان فرمودند "در نگاه اسلام تولید ثروت ملی ارزش است، ثانیا توزیع عادلانه ثروت ملی هم ارزش است. منابع و امکانات عمومی باید عادلانه توزیع و تلاش شود که منابع و امکانات عمومی بیشتر هم شود تا به همه بیشتر برسد. اگر منابع عمومی عادلانه توزیع شد شکاف طبقاتی پیش نمی آید. منابع عمومی یا باید صرف پیشرفت کشور شود یا همه مردم باید از این منابع برخوردار شوند. یکی از مهم ترین منابع عمومی کشور ارز حاصل از صادرات است".
طغیانی بحث را اینطور ادامه داد که بانک مرکزی گزارش داده است دولت به جهت اینکه بتواند ارز ۴۲۰۰ را تأمین کند ۳۵۰ همت پول از این بانک تقاضا کرده است. آیا این مورد نمی تواند دوره بعد اثر خویش را بگذارد؟ مشکل اینست که به اسم عدالت رذالت توزیع می نماییم.
تفکری که می گوید ارز برای صادرکننده است، اشتباه است
جبرائیلی با اعلان اینکه قیمت نمی تواند جای حاکمیت بنشیند، اظهار داشت: صادرات غیرنفتی کشور هم جزو منابع عمومی کشور است و متعلق به صادرکننده نیست. کالایی که داخل کشور تولید می شود حاصل دسترنج تولیدکننده نهایی نیست، بلکه مجموعه عوامل دست به دست هم می دهند. وقتی محصول نهایی صادر شد مردمی که در حلقه های مختلف تولید نقش آفرینی کرده اند از حاصل کوشش خود محروم شدند و منابع صرف رفع نیاز اتباع خارجی شده است. ارز حاصل از صادرات برای چه کسی است؟ کل زنجیره به ریال پرداخت شده است. با ریال نمی شود کالایی که در خارج با ارز می شود خرید را تهیه کرد. وقتی همه چی به ریال پرداخت شده باید درمورد آن ارز طور دیگری فکر کرد. تفکری در کشور است که می گوید ارز برای صادرکننده است که اشتباه است.
در این راستا، طغیانی با اعلان اینکه رابطه مبادله نسبت مجموع قیمت کالای صادرات و وارداتی است، عنوان کرد: ارز باید وارد کشور شود. اما با چه نرخی؟ اگر نرخ ها بر اساس خصوصیت های بنیادین اقتصاد ایران و خلق پول و نقدینگی نباشد ظلم به افرادی است که تولید می کنند. انواع و اقسام تخلفات در پشت سامانه نیما اتفاق می افتد.
می خواهیم به حاکمیت دلار در این کشور خاتمه دهیم
جبرائیلی با اعلان اینکه با سامانه میتوان جلوی رانت را گرفت، تصریح کرد: ما موافق رانت نیستیم اما معتقدیم رانت را می شود مدیریت کرد. سال قبل میزان صادرات غیرنفتی ۵۳ میلیارد دلار بوده و رکورد تاریخی شکسته شده است. در شش ماه اول سال قبل ۳۰ میلیارد دلار نفتی داشتیم درحالی که میزان واردات ۵۹ میلیارد دلار بوده است. یعنی تراز تجاری ما با نفت مثبت ۵۴ میلیارد دلار بوده است. در این سال ارز نیما از ۲۸ هزار تومان به ۳۸ هزار تومان رسیده است. ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی صاحب دارد. هر ۱۰ هزار تومان افزایش نرخ ارز سبب می شود ۵۳۰ هزار میلیارد تومان به جیب صادرکنندگان غیرنفتی برود بدون این که زحمت بیشتری بکشند؛ یعنی فقط از محل گران فروشی ارز. ۵۳۰ هزار میلیارد تومان از جیب ۸۵ میلیون ایرانی جمع شده است. به صورت متوسط از جیب هر ایرانی شش میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به جیب صاحبان دلار رفته است. ما می خواهیم دلارزدایی نماییم. می خواهیم به حاکمیت دلار در این کشور خاتمه دهیم تا وضع مردم خوب شود و سفره مردم صدمه نبیند، اما این وضع ذینفع دارد و دارند برایش تلاش می کنند.


1402/02/20
09:02:14
5.0 از 5
221
تگهای خبر: ارز , ارزش , افزایش قیمت , اقتصاد
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش