رفع ناترازی گاز در دولت سیزدهم

رفع ناترازی گاز در دولت سیزدهم به گزارش آنی بازار، فشار افزایی پارس جنوبی یکی از مهم ترین دستاوردهای وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار می آید که این مهم با افزایش برداشت گاز از پارس جنوبی و از سرگیری سوآپ گاز و ذخیره سازی انجام شده است.



به گزارش آنی بازار به نقل از مهر، اخیراً مسؤولان شرکت ملی گاز ایران صحبت هایی در خصوص رفع اشکال ناترازی گاز کرده اند که در این گزارش کوتاه اقدامات مؤثری که در دولت سیزدهم دراین زمینه برداشته شده است را مرور می نماییم.
فشار افزایی پارس جنوبی یکی از با اهمیت ترین دستاوردهای وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار می آید که در کنار افزایش برداشت گاز، ذخیره سازی گاز و از سرگیری سوآپ گاز می توان به روش هایی دیگر برای کنترل مصرف نیز برای این منظور برشمرد. هنوز خیلی از مردم زمستان سال های اواخر دهه ۹۰ را فراموش نکرده اند که در کنار قطع گاز در بعضی از شهرها شاهد قطع برق نیز بودیم و دولت وقت همیشه به این مساله اشاره می کرد یا باید برق قطع شود یا گاز. عدم برنامه ریزی صحیح در دولت گذشته مشکلات عدیده ای را برای تامین انرژی کشور به وجود آورده بود که با روی کار آمدن دولت شهید خدمت آیت الله رئیسی اصلاح این وضعیت در دستور کار مسؤولان ارشد وزارت نفت قرار گرفت.
افزایش ۴ درصدی حجم انتقال گاز به مشترکان
یکی از مواردی که می تواند به جبران ناترازی کمک نماید انتقال گاز تولید شده است بطوریکه بگفته سعید عقلی در سال ۱۳۹۹ به طور متوسط روزانه ۷۱۳ میلیون مترمکعب گاز در کشور منتقل می شد، که این مقدار در سال ۱۴۰۲ به روزانه ۷۵۴ میلیون مترمکعب رسید. سیاست تولید، جابه جایی و مدیریت مصرف گاز سبب شد حجم انتقال گاز به مبادی مصرف حدود ۴۰ میلیون گاز در روز افزایش یابد و درمجموع ۱۰۰۰ روز فعالیت دولت سیزدهم، ۸۱۵ میلیارد مترمکعب گاز به مشترکان رسید که نسبت به دوره مشابه دولت گذشته، ۴ درصد بالا رفته، درحالی که عدد ناترازی هم به مقدار سال ۱۴۰۰ است.
مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور با اشاره به حجم صادرات گاز طبیعی به کشورهای همسایه اظهار داشت: هم زمان با سیاست های مهار ناترازی، تعهد صادرات گاز کشور نسبت به ابتدای دولت ۹ درصد بیشتر شده است تا به سمت تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه نیز حرکت نماییم.
عقلی همین طور با اشاره به افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاه های کشور بیان کرد: سال ۱۳۹۹ به طور متوسط روزانه ۱۸۰ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل می شد، اما این مقدار در سال ۱۴۰۲ به میانگین روزانه ۲۱۶ میلیون مترمکعب رسید. در بخش صنایع عمده هم در سال ۱۳۹۹ روزانه ۱۲۴ میلیون مترمکعب بطور متوسط گاز تحویل می شد، درحالی که این عدد در سال ۱۴۰۲، به میانگین روزانه ۱۳۹ میلیون مترمکعب رسید.
تصمیم شجاعانه شرکت ملی نفت با انعقاد قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی
میدان مشترک پارس جنوبی تامین کننده ۷۰ درصد از انرژی کشور و ۵۰ درصد خوراک پالایشگاه هایی که تولید بنزین را بر عهده دارند اواخر سال قبل بود که قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی با ۴ شرکت داخلی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار و با هدف درآمد ۹۰۰ میلیارد دلاری برای کشور به امضا رسید، اقدامی قطر در آن از ما پیشی گرفته بود به سبب اهمیت طرح فشارافزایی و نقشی که در تولید گاز و میعانات گازی، افزایش برداشت گاز و جلوگیری از مهاجرت گاز دارد، با اهمیت ترین و راهبردی ترین طرح وزارت نفت بوده چونکه این طرح به لحاظ اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردارست
محسن خجسته مهر مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران هم با اشاره به کمپرسورهای مورد نیاز در این طرح افزود: در پارس جنوبی، ۱۴ سکوی فشارافزایی تعریف شده است، هر سکو چهار کمپرسور ۳۰ مگاوات نیاز دارد، هر چقدر امکان تامین ساخت داخل وجود داشته باشد، از پیمانکاران و سازندگان ایرانی استفاده خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: وزن سکوهای پیش بینی شده به شکلی است که امکان ساخت در داخل کشور وجود داشته باشد.
به گفته مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران ما بدنبال برداشت حداکثری گاز هستیم و به گواه مطالعات انجام شده ۹۰ تریلیون فوت مکعب به برداشت ما اضافه می شود و دو میلیارد بشکه میعانات گازی و با سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلار و بیش از ۹۰۰ میلیارد دلار سودآوری دارد.
وزیر نفت هم در ارتباط با لزوم فشار افزایی در پارس جنوبی اظهار داشته بود: امسال برداشت روزانه ۷۰۷ میلیون مترمکعب گاز از میدان گازی مشترک پارس جنوبی محقق شد، با ادامه برداشت از این میدان بدون اجرای طرح های فشارافزایی، شاهد افت فشار در این میدان خواهیم بود، اهمیت بهره برداری از این میدان مشترک آنجاست که ۹۳ درصد سوخت نیروگاه ها و صنایع گاز و بخش عمده ای از خوراک پتروشیمی ها از گاز این میدان تامین می شود.
پایداری شبکه گاز با از سرگیری سوآپ
سال ۱۴۰۰ هم سواپ گازی با ترکمنستان از سر گرفته شد و محمد رضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز وقت اظهار داشت: هم اکنون ۱۰ میلیون متر مکعب واردات گاز از ترکمنستان وجود دارد که در قالب سوآپ در حال انجام می باشد که از این مقدار ۷ میلیون تنها به آذربایجان تحویل داده می شود. این رقم در سال قبل افزایش پیدا کرد و منجر به پایداری شبکه گاز شمال شرق کشور نیز شد.
بازگشت پروژه های ذخیره سازی گاز در دولت سیزدهم
ایران هم اکنون، با وجود بهره مندی از ذخایر عظیم نفت و گاز، با چالش ناترازی گاز روبه رو شده است که در صورت ادامه دار بودن می تواند به یکی از بزرگ ترین معضل های کشور بدل شود. عدم سرمایه گذار، عدم توسعه میادین، هدررفت گاز، مصرف بیش از حد گاز خانگی و از همه مهم تر، عدم مدیریت صحیح ذخیره سازی، کشور را با پدیده ناترازی گاز مواجه کرده است.
ظرفیت ذخیره سازی گاز در دنیا میانگین ۱۱ درصد از کل مصرف گاز است و این رقم در کشورهای اروپایی به ۲۳ درصد می رسد. این نسبت در آمریکا و روسیه به ترتیب معادل ۱۷ و نیم و ۱۸ و چهار دهم درصد است.
طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس، در صورت ادامه روند فعلی، حداکثر اختلاف مصرف گاز در فصول گرم و سرد در سالهای ۱۴۱۰ و ۱۴۲۰ به ترتیب به ۴۵۳ و ۵۷۹ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
یکی از راهکارهای حل چالش ناترازی، ذخیره سازی گاز است. ذخیره سازی گاز بمنظور استفاده در فصول سرد سال یک راهکار آزموده شده در دنیاست که می تواند مشکلات مربوط به اوج مصرف گاز در کشورها را حل کند. با اجرای این راه حل، در ماه های گرم سال که مصرف گاز پایین است، گاز مازاد در مخازن ذخیره می شود و در ماه های سرد سال که مصرف به پیک می رسد، مورد استفاده قرار می گیرد.
ایران طی سالهای بسیار، به سبب بهره مندی از ذخایر بزرگ نفت و گاز، همیشه نگاه توسعه گرا به انرژی داشته است و چندان به ذخیره سازی توجه نکرده، این در حالیست که عدم ذخیره سازی یکی از عمده ترین دلیلهای ناترازی گاز است. اکنون اما دولت در راستای ذخیره سازی، اقدامات مثبتی انجام داده است.
متأسفانه طرح ها و پروژه های ذخیره سازی گاز در دولت قبل مغفول ماندند اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این پروژه ها نیز به جریان افتادند و دولت تلاش دارد با اجرای هفت طرح ذخیره سازی گاز طبیعی، در یک برنامه پنج ساله منتهی به سال ۱۴۰۵ با هدف ایجاد ظرفیت برداشت ۱۱۴ میلیون مترمکعب در روز در فصل های سرد سال، علاوه بر جبران ناترازی گاز، برای کشور ارزآوری بوجود آورد.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، با اشاره به هفت طرح درحال اجرا و پیگیری در این عرصه، با اعلان اینکه کارهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران حالا در پنج میدان گازی شروع شده است، افزوده که نقطه شروع کار توسعه، فاز دوم میدان شوریجه بود، سپس قزل تپه، بانکول، مختار و سراجه در دستور کار قرار گرفتند.
ایران به رغم داشتن منابع عظیم گازی و همین طور مخازن هیدروکربوری با پتانسیل ذخیره سازی گاز میزان ظرفیت ذخیره سازی آن تنها یک و چهار دهم درصد از کل مصرف است. هم اکنون ظرفیت ذخیره سازی کشور با وجود دو مخزن سراجه و شوریجه حدود ۳.۴ میلیارد مترمکعب می رسد و در سردترین ماه سال حدود سه درصد از کل مصرف را تامین می کند.
وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم، توسعه فاز دو ذخیره سازی گاز طبیعی در مخزن شوریجه بمنظور افزایش ظرفیت سالانه ذخیره سازی چهار و نیم میلیارد مترمکعب در سال با حفاری ۲۸ حلقه چاه جدید، توسعه ذخیره سازی گاز طبیعی در سراجه با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه کشور به یک و نیم میلیارد متر مکعب، طرح پیش امکان سنجی ذخیره سازی گاز در میدان مختار با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه کشور به ۱۵ میلیارد مترمکعب، طرح امکان سنجی ذخیره سازی گاز طبیعی در گنبد نمکی نصرآباد کاشان بمنظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب، طرح ایمن سازی چهار حلقه چاه ذخیره سازی گاز طبیعی در آبخوان پورتشا، طرح امکان سنجی ذخیره سازی گاز در ساختار قزل تپه با هدف افزایش حجم ظرفیت ذخیره سازی روزانه گاز کشور در فصل های سرد سال به ۲۸ میلیون مترمکعب و طرح امکان سنجی ذخیره سازی گاز طبیعی بانکول با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی روزانه گاز کشور تا ۱۱ میلیون مترمکعب را در دستور کار قرار داده اند.
امید می رود با اجرای طرح های پیش رو، علاوه بر رفع ناترازی گاز، بتوان از محل صادرات این ذخایر گازی، به ارزآوری رسید. خوشبختانه بنظر می رسد عزم دولت سیزدهم در امتداد ذخیره سازی گاز جزم شده است. با نگاه ویژه وزارت نفت و همین طور همکاری مجلس با این وزارتخانه، انتظار می رود کشور در زمستان های پیش رو، با چالش ناترازی گاز مواجه نباشد.




1403/03/23
11:15:25
5.0 از 5
232
تگهای خبر: ارز , ارزش , اقتصاد , بانك
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب آنی بازار
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش : با آنی بازار، هم خرید کنید، هم به روز بمانید