بن بست ترامپ در تحریم پتروشیمی ایران

بن بست ترامپ در تحریم پتروشیمی ایران به گزارش آنی بازار، درحالی ترامپ با اعمال تحریم های حمل و نقل پتروشیمی به دنبال صفر کردن صادرات پتروشیمی ایران است که بررسی ها نشان داده است کشورهای خریدار محصولات پتروشیمی ایران رشد پیدا کرده اند.



به گزارش آنی بازار به نقل از مهر، با ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید همانطور که پیشبینی می شد، دور تازه تحریم های آمریکا ضد بخش صادرات نفت و پتروشیمی ایران شروع شد. تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام نموده است: وزارت خزانه داری ایالات متحده ۱۶ نهاد و شناور را تحریم کرده است، در حالیکه وزارت خانه های امور خارجه و خزانه داری به صورت مشترک ۲۲ شخص دیگر و ۱۳ شناور را تحریم کرده اند. وقتی این تحریم را بررسی می کنیم؛ می بینیم که آمریکا دنبال تحریم لجستیک صادرات نفت و پتروشیمی ایران بوده است.
وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا پیش از این هم طی تصمیم مورخ ۱۱ اکتبر ۲۰۲۴، طبق آن چه در بیانیه مطبوعاتی خود تحت عنوان پاسخ به حمله ۱ اکتبر ایران به رژیم صهیونیستی عنوان کرده بود، تحریم های هدفمند در رابطه با بخش های نفت و پتروشیمی ایران را توسعه داده بود.
در همین رابطه اخیراً در فضای مجازی مشاهد شد که محمدرضا حیدرزاده مدیرعامل یکی از واحدهای پتروشیمی کشور در مورد تحریم های پتروشیمی که از جانب آمریکا اعمال شده بود؛ گفته است در دو سال قبل علیرغم تحریم هایی که در صنعت پتروشیمی رخ داد، تلاش ما توسعه بازارهای صادراتی بود.
وی اظهار داشت: با توسعه بازارهای صادراتی به واسطه فروش مستقیم از سال ۱۴۰۱ تعداد بازارهای ما به ۱۶ کشور، در ۱۴۰۲ به ۲۳ و تا پایان ۸ ماهه ۱۴۰۳ تعداد بازارهای به ۳۲ کشور رسید.
اگرچه ایران یکی از کشورهای تولید کننده محصولات پتروشیمی است و بخشی از این محصولات در داخل کشور مورد استفاده قرار می گیرد، اما مساله اینجا است که به واسطه صادرات انواع محصولات پتروشیمی و واردات ارز حاصل از صادرات این محصولات میتوان بخشی از بودجه ارزی کشور را کنترل کرد.
از همین سو واردات ارز پتروشیمی ها همواره مورد رصد بانک مرکزی قرار می گیرد.

رشد صادرات پتروشیمی ایران در سال جاری

در همین خصوص مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اخیراً گفته است که میزان کل صادرات صنعت پتروشیمی در ۱۱ ماهه سال جاری حدود ۱۲ میلیارد دلار بوده است که ۹ میلیارد و ۱۴۰ میلیون دلار آن عرضه شده است.
وی اضافه کرد: برآورد ما اینست که در اسفندماه هم حدود ۸۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار درآمد ارزی صنعت پتروشیمی کشور باشد و میزان کل صادرات صنعت پتروشیمی امسال به مرز ۱۳ میلیارد دلار برسد.
عباس زاده اشاره کرد: مغایرت های موجود در ارقام اعلامی در مورد ارزش صادرات و مقدار ارز تزریق شده، بیشتر ناشی از اختلافاتی است که مابین ارقام بانک مرکزی و خود اظهاری شرکتهای پتروشیمی وجود دارد و یکی از دلایل اختلاف احتمالا در ارتباط با محصولات پتروشیمی است که توسط شرکتهای متفرقه که تحت رصد شرکت ملی صنایع پتروشیمی نبوده و صادرات محصولات انجام می دهند؛ باشد.
وی افزود: در این جهت هم دسترسی به سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای شرکت ملی صنایع پتروشیمی لازم و ضروریست تا پایش بموقع عملکرد شرکتهای پتروشیمی در اولین فرصت ایجاد و مهیا می شود.
معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: برای این امر هم مکاتبات و پیگیری های لازم با مبادی ذیربط وزارت صمت و بانک مرکزی انجام شده است که انتظار می رود با همکاری بانک مرکزی دسترسی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در اولین فرصت ایجاد شود.
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، عنوان کرد: پایش ارز حاصل از صادرات صنعت پتروشیمی از سال ۱۳۹۷ تابحال بر مبنای برنامه ای که در شروع هرسال با هماهنگی شرکت ها بر اساس برنامه پیشبینی تولید هر مجتمع، فروش و تأمین نیاز داخل، صادرات و احصاء نیازهای ارزی هر شرکت شامل تأمین مواد شیمیایی، کاتالیست، قطعات یدکی و اجرای طرح ها در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تهیه و به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارسال می شود.
وی اضافه کرد: ارز حاصل از صادرات به غیر از مبالغی که برای تأمین مواد شیمیایی، کاتالیست، قطعات یدکی و اجرای طرح ها با ثبت سفارش و کنترل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مصرف می شود، مستقیماً برپایه سازوکارها و ترتیباتی که بانک مرکزی به شکل بخشنامه های مختلف صادر می کند، از راه سامانه نیما و از اول بهمن ماه در مرکز مبادلات طلا و ارز در اختیار نظام بانکی قرار گرفته و بانک مرکزی هم بر مبنای اولویتها و سیاستهای ارزی از آنها استفاده می نماید.
معاون وزیر نفت با اعلان اینکه “در این راستا شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی با نظارت مستقیم شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطابق آخرین دستورالعمل ها و بخشنامه های بانک مرکزی ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده اند”، اظهار داشت: عملکرد صادرات و تزریق ارز حاصل از آن به چرخه اقتصاد کشور در ۱۱ ماهه اول سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ تقریبا برابر و معادل ۹ میلیارد و یکصد و چهل میلیون دلار بوده است که تغییری را نشان نمی دهد.
وی اضافه کرد: البته تغییرات جزئی در میزان صادرات در ماه های مختلف از آغاز فروردین تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه های مشابه سال قبل وجود دارد که با عنایت به مشکلات و موانع صادرات همچون تحریم های یکجانبه و ظالمانه اجتناب ناپذیر است؛ نکته مهم اینست که عملکرد یازده ماهه کل صنعت پتروشیمی در امر صادرات با سال قبل تغییری ندارد.

ترامپ نمی تواند خللی در صادرات محصولات پتروشیمی ایران وارد کند

سید حمید حسینی، عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران هم اظهار کرده است: بازگشت ترامپ به عرصه قدرت آمریکا نگرانی برای ما ندارد، تنها دغدغه شاید این باشد که رفتارهای وی پیشبینی ناپذیر و خارج از دیپلماتیک است؛ نه تنها ایران، بلکه هیچیک از کشورهای دنیا از انتخاب ترامپ بعنوان رئیس جمهور آمریکا استقبال نمی کنند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی اضافه کرد: اظهار نظر در رابطه با اثرگذاری ترامپ بر اقتصاد ایران، منوط به شفاف شدن برخی ابعاد این مسئله است. به بیان ساده تر مشخص شدن رویکرد وی در برابر ایران و همینطور ترکیب تیم سیاست گذاران و مشاوران ترامپ همچون مواردی است که تاثیر پذیری اقتصاد ایران را از این مسئله تشدید می کند یا تقلیل می دهد.
این عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در رابطه با احتمال اثرپذیری تعاملات اقتصادی تهران و بغداد از حضور ترامپ در کاخ سفید، توضیح داد: این مسئله تأثیری بر روابط اقتصادی ایران و عراق نخواهد داشت. هم اکنون قرارداد یا تفاهمنامه های گوناگونی بین دو طرف در زمینه های مختلف اقتصادی به امضا رسیده است، مضاف بر این، ایران و عراق در برخی از حوزه ها مانند صادرات برق و گاز، بشدت به یکدیگر نیازمند هستند.
حسینی در پاسخ به این سؤال که آیا حضور ترامپ در کاخ سفید می تواند صادرات محصولات پتروشیمی و منابع ارزی حاصل از صادرات آنرا تحت تاثیر قرار دهد؟ اظهار داشت: خیر؛ محصولات این حوزه تاثیر منفی نخواهند پذیرفت. صادرات کالاهای پتروشیمی ایران به سایر کشورها حتی در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ هم با مشکل جدی همراه نشد.
نکته حائز اهمیت در اینست که باآنکه تحریم های صادرات محصولات پتروشیمی نتوانسته است مؤثر واقع شود اما ظاهراً واردات قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی با مشکلاتی روبرو شده است ازاین رو بعضی از مجتمع های پتروشیمی به منظور رهایی از این مشکل اقداماتی را برای ساخت داخل این قطعات انجام داده اند.
در همین خصوص حیدرزاده مدیرعامل یکی از مجتمع های پتروشیمی تولید کننده پلیمر کشور گفته است پس از اعمال تحریم ها کمیته خودکفایی و مرکز نوآوری تشکیل شد که این کمیته در همکاری با شرکت ها و مراکز مختلف دانش بنیان و دانشگاه ها همچون بخش های مختلف وزارت دفاع توانستیم نقشه اولیه و پکیج فنی و ساخت بیشتر از ۶ هزار قطعه را طراحی نماییم که با این کار یک هزار و ۶۷۶ میلیاردریال صرفه جویی اقتصادی را محقق کردیم.
همچنین پیش از این مسؤلان سابق شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم اعلام نموده بودند کمیته های تخصصی ساخت داخل در واحدهای پتروشیمی تشکیل شده و با این حرکت تا سال ۱۴۰۵ میتوان در تولید بخش قابل توجهی از تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی به خودکفایی رسید.

1403/12/14
09:51:49
5.0 از 5
206
تگهای خبر: ارز , ارزش , اقتصاد , بازار
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب آنی بازار
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش : با آنی بازار، هم خرید کنید، هم به روز بمانید