تاب آوری نظام غذایی ایران در سه دهه گذشته به گزارش آنی بازار، معاون وزیرجهاد کشاورزی با تحلیل روند سه دهه اخیر نظام غذایی کشور اظهار کرد: ضریب خودکفایی غذایی ایران در طول این سال ها بین ۵۵ تا ۸۷ درصد در نوسان بوده و میانگین آن حدود ۷۰ درصد برآورد می شود که فاصله ۳۲ واحد درصدی میان کف و سقف خودکفایی، شاخصی از میزان تاب آوری و پایداری نظام غذایی کشور است. اسکندر زند، معاون وزیر و رییس اسبق سازمان تات و مرجع ملی تنوع زیستی کشور، در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بررسی روند سه دهه گذشته نظام غذایی ایران اظهار داشت: ضریب خودکفایی انرژی غذایی کشور بین ۵۵ تا ۸۰ درصد و ضریب خودکفایی پروتئین غذایی بین ۶۰ تا ۸۷ درصد در نوسان بوده است. بر طبق این داده ها، میانگین ضریب خودکفایی انرژی حدود ۶۷٫۵ درصد، میانگین ضریب خودکفایی پروتئین حدود ۷۳٫۵ درصد و میانگین کل خودکفایی غذایی کشور حدود ۷۰ درصد برآورد می شود.به گفته ی زند، فاصله ی ۳۲ واحد درصدی میان کف و سقف خودکفایی، شاخصی از میزان تغییرپذیری و تاب آوری نظام غذایی کشور به حساب می آید.وی اضافه کرد: در سه دهه گذشته، کف ضریب خودکفایی حدود ۵۵ درصد و سقف آن نزدیک به ۸۷ درصد بوده است. بر این اساس، کل نیاز غذایی کشور را می توان به سه بخش اصلی تقسیم کرد که هر یک خاصیت ها و حساسیت های خاص خویش را دارند.به گفته زند بخش نخست، بخش پایه یا کف خودکفایی است که حدود ۵۵ درصد از نیاز غذایی کشور را دربرمی گیرد و در تمامی سال ها—even در وضعیت دشوار اقتصادی یا اقلیمی—به صورت پایدار در داخل کشور تامین شده است. این بخش هرچند بر ظرفیتهای تولید داخلی استوار است، اما با محدودیت هایی چون وابستگی به واردات خوراک دام و طیور، کمبود منابع آب و ضعف حاصلخیزی خاک مواجه است؛ عواملی که در صورت بروز اختلال، حتی سطح حداقلی تولید داخلی را نیز تهدید می کنند.وی اضافه کرد: بخش دوم، بخش متغیر میان کف و سقف خودکفایی است که حدود ۳۰ درصد از کل نیاز غذایی کشور را شامل می شود.زند این بخش را «تاب آور ولی حساس به مدیریت و اقلیم» توصیف کرد و اظهار داشت: میزان تحقق آن بشدت به کارایی نظام مدیریتی، سیاستهای حمایتی، قیمت نهاده ها و شرایط اقلیمی وابسته است. در سالیان پربارش و با مدیریت مطلوب، این بخش می تواند ضریب خودکفایی را تا ۸۰ تا ۸۷ درصد افزایش دهد، اما در سالیان خشک یا بحرانی، تولید آن کم شده و نظام غذایی به سطح کف خودکفایی نزدیک می شود.معاون وزیر و رییس اسبق سازمان تات اشاره کرد: بخش سوم، بخش وابسته به واردات است که سهمی بین ۱۳ تا ۴۵ درصد از کل نیاز غذایی کشور را دربر می گیرد و تکمیل کننده سقف ۱۰۰ درصدی نیاز ملی است. این بخش شامل واردات مستقیم مواد غذایی، نهاده های تولید و کالاهای واسطه ای است و بیشتر از آنکه به ظرفیت داخلی وابسته باشد، تابع شرایط بازار جهانی، سیاستهای تجاری، ذخایر استراتژیک و قیمت ارز است. در وضعیت کم آبی یا بحران اقلیمی، سهم این بخش افزایش و در سالیان ثبات اقتصادی یا اقلیمی کاسته می شود.زند تاکید کرد: فاصله میان کف و سقف خودکفایی که حدود ۳۲ واحد درصد است، شاخصی از دامنه تغییرپذیری و میزان تاب آوری سیستم غذایی کشور به حساب می آید. هرچه این فاصله کمتر شود، نظام غذایی از پایداری بیشتری برخوردار خواهد بود. وی اضافه کرد: کف خودکفایی نشان دهنده ظرفیت پایدار تولید داخلی است، فاصله میان کف و سقف مبین تأثیر شرایط اقلیمی و مدیریتی، و مابقی تا سقف ۱۰۰ درصد نشانگر وابستگی به واردات است.وی در آخر تصریح کرد: در سه دهه گذشته، نظام غذایی کشور توانسته است سطحی نسبتاً پایدار اما شکننده از خودکفایی (حدود ۷۰ درصد) را حفظ کند. در عین حال، ادامه وابستگی به نهاده های وارداتی، لطمه پذیری در مقابل تغییرات اقلیمی و ضعف مدیریت منابع باعث شده است که حدود یک سوم نیاز غذایی کشور همچنان به عوامل بیرونی وابسته باشد. تقویت تولید پایدار داخلی، مدیریت هوشمند منابع و سیاستگذاری تجاری پایدار سه محور کلیدی برای افزایش تاب آوری و پایداری نظام غذایی ایران هستند. منبع: anibazar.ir 1404/08/01 18:15:07 5.0 از 5 11 تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , تجاری این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟ (1) (0) تازه ترین مطالب مرتبط چگونه در ۶ ماه زنجیره تامین خود را شکست ناپذیر کنیم؟ تاکید رییس کل گمرک بر نقش صادرکنندگان در رشد اقتصادی ایران ظرفیت ها و توانمندیهای اکو مورد توجه جدی قرار گیرد خدمات حمل خودرو اصفهان از مجموعه خودروبران نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب نظر شما در مورد این مطلب آنی بازار نام: ایمیل: نظر: سوال: = ۶ بعلاوه ۱