جهش مسكن زیر سایه بودجه ۱۴۰۰

تصویب بیش از 10 بند از طرح جهش مسكن

تصویب بیش از 10 بند از طرح جهش مسكن آنی بازار: گفته می شود بیش از 10 ماده از طرح جهش تولید و تامین مسکن در حالی به تصویب مجلس رسیده و البته باتوجه به بررسی بودجه 1400 فعلا از دستور کار خارج شده که پارلمان بنا دارد برای تامین بودجه 160 هزار میلیارد تومان سالانه این طرح، بانکها را موظف به پرداخت دست کم 20 درصد از کل تسهیلات پرداختی خود به حوزه مسکن کند.


به گزارش آنی بازار به نقل از ایسنا، طرح جهش تولید و تامین مسکن باتوجه به بررسی بودجه ۱۴۰۰ فعلا از دستور کار مجلس شورای اسلامی خارج شده است. البته گفته می شود تا ماده ۱۷ این طرح در صحن مجلس مطرح شده که بیش از ۱۰ بند به تصویب رسیده و سایر موارد به کمیسیون عمران برگشت خورده است.
نمایندگان مجلس بودجه طرح جهش تولید مسکن را سالانه ۱۶۰ هزار میلیارد تومان تعیین کرده اند اما اساسا بدون همراهی نظام بانکی دستیابی به چنین ارقامی میسر نخواهد بود. طبق قانون، بانکها موظفند سالانه ۲۰ درصد از کل تسهیلات پرداختی خودرا به بخش مسکن اختصاص دهند اما برمبنای محاسبات، تسهیلات پرداختی به این بخش به حدود ۳ درصد رسیده است.
بالاترین میزان تسهیلات پرداختی به حوزه مسکن در سال ۱۳۹۱ محقق شده که حدود ۱۸ تا ۱۹ درصد از سقف تسهیلات بانکی به مسکن را شامل می شده است. این عدد در سال ۱۳۹۸ به ۷ درصد رسید. تسهیلات پرداختی از طرف بانکها در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که بین ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان به بخش ساخت و ساز آمده و البته قسمتی از آن مربوط به مابه التفاوت مسکن مهر بوده است. در حقیقت ۳ تا ۴ درصد از کل تسهیلات بانکی به حوزه تولید مسکن اختصاص یافته است و عمده اش تسهیلات تکلیفی بوده که قانون مشخص کرده است؛ مثل وام مسکن ایثارگران، پرسنل ارتش، نخبگان علمی و غیره.
بررسی ها نشان میدهد که بانکها عمده تسهیلات خودرا به بخش تجاری و خدمات اختصاص می دهند؛ چونکه بازده اقساط در این بخش سریعتر است و گفته می شود بعضی اشخاص حقیقی در حوزه هایی بجز مسکن، ظرف سه ماه کل وام دریافتی را با سودش تسویه می کنند. طبیعی است که بانکها ترجیح می دهند بجای آنکه وامهای ۱۰ ساله به بخش مسکن بپردازند، آنرا به فعالان تجاری و خدمات اختصاص دهند.
محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ با اعلان اینکه سهم بخش مسکن از تسهیلات بانکی بسیار ناچیز است و باید حداقل به ۲۰ درصد برسد به ایسنا اظهار داشت: هدف اصلی باید این باشد که اقشار متوسط و پایین صاحب مسکن شوند. از جانب دیگر در هیچ جای دنیا پروژه های مسکن بدون تسهیلات کلان قابل اجرا نیست. ما نیز چاره ای جز اینکه نظام بانکی تامین بخش قابل توجهی از منابع بخش مسکن را بپذیرد نداریم.
وی اظهار نمود: دولتها فضای کسب وکار برای بانک درست کرده اند و بانک در این فضا یک بنگاه اقتصادی را اداره می کند اما نباید فراموش کنند که وظایفی هم در قبال مردم دارند. کسی از بانکها انتظار پرداخت وام ارزان ندارد اما انتظار داریم همین تسهیلاتی که به گروههای دیگر پرداخت می شود، به بخش مسکن نیز اختصاص پیدا کند.
بدین سبب گزارش، مقرر است برای طرح جهش تولید مسکن صندوقی تحت عنوان «صندوق ملی مسکن» شامل از ۴۰ درصد تسهیلات سالانه بانکها از محل مانده تسهیلات سالانه تشکیل گردد. بدین صورت که هر بانک، تسهیلاتی که نسبت به سال قبل اضافه می کند ۴۰ درصد را به بخش مسکن اختصاص دهد. این نخستین بار است که بانکها متعهد به پرداخت این میزان تسهیلات به حوزه مسکن می شوند.
اما با اهمیت ترین بند طرح جهش تولید و تامین مسکن، تشکیل شورای عالی مسکن به ریاست رئیس جمهور است که می تواند نقش مهمی در هماهنگی ها داشته باشد. از دیگر مواردی که هنوز در مجلس مطرح نشده نحوه تامین زمین است. پارمانی ها به دنبال آن هستند تا زمین با اجاره ۹۹ ساله را به طرح جهش مسکن اختصاص دهند تا سهم زمین از قیمت تمام شده حذف شود یا بطور چشمگیری کاهش پیدا کند.




منبع:

1399/12/02
20:20:10
0.0 از 5
884
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بانك , تجاری
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش