تداوم رشد اقتصادی در سایه پیشگیری از خلق پول

تداوم رشد اقتصادی در سایه پیشگیری از خلق پول به گزارش آنی بازار به قول رئیس سازمان برنامه و بودجه ماه گذشته پرداختی های دولت بدون خلق پول انجام شده است. وقتی دولت برای جبران کسری بودجه خود به چاپ پول متوسل نشود، میتوان به کنترل نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید و تداوم رشد اقتصادی کنونی امیدوار بود.


به گزارش آنی بازار به نقل از خبرگزاری ایرنا، خلق پول برای جبران کسری بودجه بدترین راه امکان دارد که در نهایت، رشد تورم و گرانی را در جامعه به دنبال خواهد داشت. در سه سال گذشته، ابتدا مبحث تحریم و جنگ اقتصادی و سپس شیوع بیماری کرونا اثرات قابل توجهی بر شاخصهای اقتصاد کلان گذاشته است. این دو عامل نقش تعیین کننده ای در تورم، رشد نقدینگی، کسری بودجه و مشکلاتی از این دست داشته که الان دولت سیزدهم با آنها دست به گریبان است.
آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» از همان ابتدای کار در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری خود با تکیه بر لزوم تغییر شرایط و وضع موجود، اظهارداشت: امروز با تورم بیشتر از ۴۴ درصد، رشد نقدینگی ۶۸۰ درصدی، سه برابر شدن بدهی های دولت از سال ۹۴ و کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیاردی مواجه هستیم و شرایط اقتصادی مردم را در وضعیت مناسبی نمی بینیم.
«سید مسعود میرکاظمی»، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور هم با اشاره به اینکه نگاه ما به بودجه ۱۴۰۱ نگاه تحولی است، تصریح کرد: در سنوات گذشته به علت کسری بودجه و عدم تحقق برنامه ها خلق پول افسار گسیخته اتفاق افتاده که این موضوع، تورم بالا بر اقتصاد تحمیل کرده و سطح معیشت مردم پایین آمده است.
براساس آخرین گزارش بانک مرکزی، حجم نقدینگی در انتها مرداد ماه ۱۴۰۰ به رقم ۳۹۲ هزار میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با مرداد ۱۳۹۹ معادل ۳۹.۱ درصد رشد داشته است. سال قبل در ماه مرداد میزان نقدینگی حدود ۲۸۱ هزار میلیارد تومان بود.



این میزان رشد در صورت عدم کنترل به تورم بیشتر دامن خواهد زد. بنابراین، دولت جدید هم باید رشد نقدینگی را کنترل کند و هم تورم را کم کند. پیشگیری از خلق پول، جبران کسری بودجه از طریق های غیر تورم زا، کنترل و هدایت نقدینگی به سمت تولید، کنترل و کاهش تورم و به صورت کلی ایجاد ثبات در اقتصاد کلان کشور جزو اولویت های اصلی دولت سیزدهم، بخصوص در تدوین بودجه ۱۴۰۱ است.
البته، به نظر می آید دولت منتظر بودجه ۱۴۰۱ نیست و اقدامات مثبتی در حال انجام است.
چند روز پیش مسعود میرکاظمی در جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: دولت سیزدهم وارث بدهی های زیادی به بانک مرکزی، بانک ها، تأمین اجتماعی و صندوق توسعه ملی است که نتیجه وجود یک نظام بودجه نویسی اشتباه است و نباید این رویه ادامه پیدا کند. ما مدیریت و ساماندهی بدهی ها و مصارف را در اولویت خود قرار داده ایم. برای نخستین بار در ماه گذشته پرداخت های دولت بدون خلق پول انجام شد.
اینکه دولت برای پرداخت های خود راه خلق پول را در پیش نگرفته نکته بسیار مثبتی است و عزم جدی آن در کنترل رشد نقدینگی و تورم را نشان داده است.
از طرف دیگر، بخش نامه بودجه سال آینده از جانب دولت ابلاغ گردیده و در آن رشد اقتصادی در اولویت قرار گرفته است. نسبت بین رشد اقتصادی و رشد نقدینگی یک شاخص مهم برای سنجش عملکرد برنامه های اقتصادی دولت ها است. انطباق و هماهنگی این دو از اهمیت شایانی برخوردار می باشد.
با توجه به این که رشد اقتصادی روند افزایشی را آغاز کرده است، کاهش حجم نقدینگی و افزایش رشد اقتصادی می تواند منجر به نزدیکی و انطباق این دو در آینده شود. البته انطباق کامل امری آسان نیست و نیازمند در پیش گرفتن سیاست های درست اقتصادی در طولانی مدت است. با این وجود به میزانی که این دو به هم نزدیک شوند، هم تورم کاسته می شود و هم ارزش پول ملی تقویت خواهد شد. پیشگیری از خلق و چاپ پولِ بی پشتوانه، شرط ابتدایی تحقق این امر است.
به عبارت دیگر خلق پول با پشتوانه تولید کالا و خدمات و متناسب با آن خواهد بود نه برای جبران کسری بودجه دولت و پرداخت هزینه های جاری آن. وقتی دولت پرداختی هایش را بدون خلق پول انجام دهد میتوان به هدایت نقدینگی به سمت تولید و شتاب بیشتر رشد اقتصادی امیدوار بود.



منبع:

1400/07/23
09:30:21
5.0 از 5
553
تگهای خبر: ارز , ارزش , اقتصاد , بانك
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش