مذاکرات آدرس غلط رونق بازار

مذاکرات آدرس غلط رونق بازار آنی بازار: امسال با عنوان سرمایه گذاری برای تولید نام گذاری شده و دولت اعلام نموده است که سیاستها و برنامه های خودرا در این جهت قرار داده و در راه تحقق آن گام برمی دارد.



به گزارش آنی بازار به نقل از مهر، روزنامه «جام جم» نوشت: امسال با عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» نام گذاری شده و دولت اعلام نموده است که سیاستها و برنامه های خودرا در این جهت قرار داده و در راه تحقق آن گام برمی دارد. یکی از اقدامات مؤثر در دستیابی به این هدف، بسترسازی مناسب می باشد. کارشناسان اقتصادی پیشنهاد می کنند دولت پروژه های اولویت دار کشور را شناسایی و معرفی نماید و بعد از آن با ارائه تضمین های لازم و تعیین حداقل سود مشخص، نسبت به جذب سرمایه گذاری اقدام نماید.
در این شرایط، بازار سرمایه می تواند نقش برجسته و مؤثری ایفا کند اما برای ورود باردیگر مردم به این بازار، باید اعتمادسازی صورت گیرد، چونکه تجربه حضور مردم در بازار سرمایه در سال ۹۹ هنوز فراموش نشده است.
یکی دیگر از اقداماتی که می تواند به تحقق شعار سال کمک نماید، گره نزدن اقتصاد و رونق بازار به مذاکرات رفع تحریم است. حال وزارت خارجه ایران برای رفع تحریم های کشور قدمهای مؤثری برداشته و بدنبال برداشتن محدودیت هاست. درست است در این صورت اقتصاد هم از آن منتفع خواهد شد اما باید توجه داشت گره زدن اقتصاد به مذاکرات نتیجه ای جز لطمه برای کشور بدنبال ندارد. اقتصاد ایران در طول سالهای قبل با مشکلات زیادی دست وپنجه نرم کرده که یکی از آنها تحریم است. تحریم هایی که لطمه هایی به اقتصاد کشور وارد کرد و موجب شد تصمیم گیری ها در عرصه های مختلف دستخوش تغییر شود اما مهم تر از این مساله برخوردی است که با تحریم صورت پذیرفت. حدودا اوایل دهه ۹۰ بود که تحریم شورای امنیت سازمان ملل مقابل کشورمان اعمال شد و با تغییر دولت در سال ۹۲ مذاکرات در راه دیگری قرار گرفت. در نهایت در سال ۹۴ مذاکرات به نتیجه رسید و برجام به امضا رسید. برجامی که عمر کوتاهی داشت و در سال ۹۷ یکطرفه کنسل شد. نکته مهمی که دراین خصوص وجود دارد، این است که در طول مدت زمان مذاکرات منتهی به برجام، اقتصاد ایران منتظر نتیجه ماند. درواقع، حل همه امور کشور گویی در گرو نتیجه مذاکرات بود، درحالی که در همان زمان نیز کارشناسان هشدار می دادند که اقتصاد کشور نباید به مذاکرات وابسته باشد.
درنهایت دونالد ترامپ زمانی که روی کار آمد اعلام نمود توافق برجام را که با رییس جمهور اسبق آمریکا (باراک اوباما) امضا شده بود، قبول ندارد و باید مذاکره جدیدی با ایران اتفاق بیفتد. درنهایت در اردیبهشت سال ۹۷ ترامپ بصورت یکطرفه از برجام خارج شد و تحریم های کشورش گسترده تر از قبل مقابل ایران بازگشت. از آنجائیکه کشور در آغاز دهه ۹۰ منتظر مذاکرات مانده بود و در چند سال پایانی آن تحریم ها بازگشت رشد اقتصادی در این دهه به نزدیک صفر درصد رسید که کارشناسان از آن به نام دهه ازدست رفته یاد می کنند. دهه ای که می توانست شرایط اقتصاد ایران را تغییر دهد و بجای اینکه شاهد شتاب گرفتن مشکلات باشیم، رونق اقتصاد را مشاهده می کردیم.

مراقب فضای مجازی باشید
حالا که خبر مذاکرات داغ است برخی صفحه ها در رسانه های اجتماعی مواردی را برای جذب مخاطبان بیشتری مطرح می کنند. اینروزها شاهد صحبت های سطحی که در صفحه این افراد به نام تحلیل منتشر می شود، هستیم. تحلیل هایی که حاکی از آنست اگر مذاکرات به نتیجه برسد اقتصاد ایران شکوفا خواهد شد و نرخها ریزش شدیدی خواهند داشت. از طرف دیگر، برخی افراد اعلام می کنند در صورت عدم دستیابی به توافق در مذاکرات، قیمت دلار به اوج قیمتی جدیدی خواهد رسید و بازارهای مالی گرفتار تغییرات شدیدی خواهند شد. درحقیقت برخی صفحه ها در فضای مجازی بدنبال تحریک تقاضا هستند. اقدامی که بطور قطع بر نرخ تورم نیز تأثیر می گذارد و دولت باید در امتداد کنترل انتظارات تورمی گام بردارد. یکی از اقداماتی که حال تیم اقتصادی دولت و مهم ترین آنها بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی باید در امتداد آن حرکت کنند اجرای سیاستهای اصولی متناسب با شرایط ایران است. تجربه اجرای سیاست تثبیت اقتصادی در دولت سیزدهم نشان داد این نسخه می تواند برای اقتصاد کشور مفید واقع شود و با شیب ملایم سیاستهای تعدیل را اجرا نماید.

افزایش تاب آوری اقتصاد
تحریم ها هرچند برای اقتصاد ایران محدودیت هایی به همراه داشته است اما حدودا می توان گفت هیچ کشوری مانند ایران نیست که بتواند در این تحریم طولانی مدت دوام بیاورد. درحقیقت بررسی ها نشان میدهد تاب آوری اقتصاد ایران بالا رفته و الان مثل قبل شکننده نیست. بطور قطع با رفع تحریم ها هزینه های تجارت کشور کاهش پیدا می کند و پول حاصل از صادرات آسان تر در دسترس قرار می گیرد اما موضوعی که می تواند اثر مستقیم داشته باشد خنثی سازی تحریم است. موضوعی که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر آن تأکید کرده اند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به تکرار موضوع تحریم در روزهای انتخابات از زبان نامزدها و نمایندگان آنها و در میان مردم، مجلس را دراین خصوص دارای امکان فعالیت و نقش آفرینی دانستند و گفتند: «ما می توانیم تحریم ها را با ابزارهای شرافتمندانه برطرف و بالاتر از آن، خنثی نماییم. همچنین که بارها گفته ایم برداشتن تحریم ها دست ما نیست و باید برای رفع آنها تدبیر اندیشید اما خنثی سازی تحریم دست ما است.»۱۴۰۳.۰۴.۳۱

پیامدهای یک اقتصاد شرطی
زمانی که یک سرمایه گذار قصد سرمایه گذاری در یک پروژه را داشته باشد منتظر نتیجه مذاکرات می ماند و لطمه اصلی آن متوجه کلان اقتصاد می شود. این مساله در سرمایه گذاری شرکت های درحال فعالیت هم تأثیر دارد. اتاق تجاری ایران دراین باره گزارشی منتشر نموده که نشان میدهد برخی بخش های فعال اقتصاد ایران به سبب نبود اطمینان و مشخص نبودن وضعیت، طرح های توسعه ای خودرا کنسل کرده اند.
از طرف دیگر، در این شرایط فرار سرمایه اتفاق می افتد و افراد بجای اینکه در تولید سرمایه گذاری کنند که سبب اشتغال شود ترجیح می دهند پول شان را از کشور خارج کنند. ادامه این روند کاهش ارزش پول ملی و افزایش نقدینگی و تورم را بدنبال دارد. همین طور دولت با کسری بودجه همراه خواهد شد که باردیگر نقدینگی بالا می رود و تورم روند افزایشی به خود می گیرد که نتیجه آن رکود است. مفسرین اقتصادی هشدار می دهند که این وابستگی می تواند به ابزاری در دست طرف مقابل تبدیل گردد. وقتی تمام امیدها و انتظارات اقتصادی به نتایج مذاکرات گره می خورد، درحقیقت امکان مانور و فشار بیشتر به طرف مقابل داده می شود. تجربه نشان داده که هربار اخبار منفی از مذاکرات پخش شده، شاهد تلاطم شدید در بازارهای مالی بوده ایم.
گفتنی است وابستگی بیش از اندازه به اخبار مذاکرات نه فقط کمکی به اقتصاد کشور نمی کند بلکه می تواند به ابزاری برای فشار بیشتر طرف مقابل تبدیل گردد. راهکار واقعی، تقویت اقتصاد داخلی و کاهش لطمه پذیری در مقابل نوسانات سیاسی است.

اقتصاد شرطی نشود
رهبر معظم انقلاب اسلامی اخیراً در دیدار با مسئولان ارشد سه قوه فرمودند: یک جمله راجع به این گفت وگوهای عمان عرض بکنیم. من این نکته را می خواهم بگویم که این گفت وگوها، یکی از ده ها کار وزارت خارجه است؛ یعنی وزارت خارجه ده ها کار دارد که یکی اش هم این گفت وگوهای عمان و این مسائلی است که حالا اخیراً مطرح شده. اهتمام کنید مسایل کشور را به این گفت وگوها گره نزنید؛ این تاکید من است. اشتباهی که در برجام کردیم، اینجا تکرار نشود. آنجا ما همه چیزمان را منوط کردیم به پیشرفت مذاکرات؛ یعنی کشور را شرطی کردیم. خب سرمایه گذار وقتی که کار کشور منوط به مذاکره باشد، سرمایه گذاری نمی کند دیگر؛ معلوم است؛ می گوید ببینیم عاقبت مذاکرات به کجا می رسد.


منبع:

1404/02/07
13:18:22
5.0 از 5
39
تگهای خبر: ابزار , ارز , ارزش , اقتصاد
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب آنی بازار
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش : با آنی بازار، هم خرید کنید، هم به روز بمانید