گزارش آنی بازار به نقل از مهر؛

بازار مسكن در سال ۹۷، ركود تورمی جای رونق تورمی را گرفت

بازار مسكن در سال ۹۷، ركود تورمی جای رونق تورمی را گرفت آنی بازار: سپس ۵ سال ركود غیر تورمی بازار مسكن، در نیمه اول سال ۹۷ رونق تورمی بر این بازار حكمفرما شد و این رونق تورمی، در فصول پاییز و زمستان جای خودرا به ركود تورمی داد.



به گزارش آنی بازار به نقل از مهر، بازار مسكن در سال ۹۷، توانست سپس ۵ سال روی رونق به خود ببیند. اما این رونق كه با تورم شدید همراه بود سبب شد تا قیمت مسكن در یك سال حدود ۹۰ درصد بطور میانگین افزایش یابد. این افزایش قیمت در بعضی مناطق تهران به سه برابر هم رسید. اتفاقی كه سبب شد تا رونق تورمی مسكن كه تا تیرماه سال ۹۷ ادامه داشت در ادامه تا آذرماه ماه به ركود تورمی و از دی ماه به بعد به ركود غیر تورمی تبدیل گردد. هر چند كه در اواخر بهمن ماه باز یك دفعه دیگر افزایش قیمت اندكی در بخش مسكن رخ داد. موضوعی كه سبب می شود؛ برخی كارشناسان می گویند كه به استثنای دوره ركود ۵ ساله ۹۱ تا ۹۶، هیچ گاه در بازار مسكن ایران دوره های ركود یا رونق غیرتورمی را شاهد نبوده ایم.
سال ۹۷ بیشترین میزان خرید و فروش مسكن به اردیبهشت ماه سال ۹۷ با ۱۶ هزار و ۷۰۰ فقره مبایعه نامه اختصاص داشت، اما از نیمه تابستان روند ریزشی در تعداد معاملات مسكن آغاز شد؛ رونق ۴ ماهه ابتدایی سال ۹۷ متأثر از آغاز رونق بازار مسكن در نیمه دوم سال ۹۶ بود كه نقطه اوج آن در زمستان سال قبل نمایان شد؛ به گونه ای كه حجم معاملات در زمستان ۹۶ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، ۲۰ درصد رشد داشت.
اما ناگهان از اواخر تابستان سال ۹۷ میزان معاملات به تدریج كم شد به شكلی كه در شهریور ۹۷ تعداد معاملات مسكن با افت شدید و رسیدن به مرز ۸ هزار مبایعه نامه، به نصف تعداد معاملات در اردیبهشت ماه رسید. در پاییز هم به سبب افزایش شدید قیمت مسكن و كاهش قدرت خرید خانوارها از یك سو و كم اثر شدن میزان پوشش دهی وام مسكن به قیمت مسكن از طرف دیگر، تعداد معاملات تا ۶ هزار فقره هم كم شد. روند كاهشی خرید و فروش مسكن كه پیش بینی می شد در زمستان هم ادامه یابد، در دی ماه سال ۹۷ به ۵ هزار فقره رسید.
در بهمن ماه كه قیمت ها هم در بازار مسكن و هم در بازارهای موازی همچون ارز و سكه تا حدودی به ثبات دست یافته بود یا حتی كاهش داشت، میزان استقبال از خرید و فروش مسكن بیشتر شد و تعداد معاملات رشد ۴۰ درصدی (نسبت به ماه پیش از آن) داشت و ۷ هزار فقره را رد كرد؛ اما افزایش ناگهانی قیمت خودرو بار دیگر سبب افزایش نسبی قیمت مسكن شد كه مجدداً خروج خریداران واقعی از این بازار را به دنبال داشت.
تأثیری كه بازار مسكن سال ۹۷ بر وضعیت بازار مسكن ۹۸ می گذارد
بسیاری از مردم و همین طور كارشناسان انتظار دارند با عنایت به كاهش قدرت خرید خانوارها، دوره ركود در بازار مسكن كه در نیمه دوم سال ۹۷ تشدید شده بود، در سال آینده هم ادامه داشته باشد؛ اما اینكه آیا این ركود همراه با تورم مسكن خواهد بود یا خیر، محل نزاع است. با عنایت به اینكه قسمتی از كارشناسان اقتصادی معتقدند شاخص های اقتصادی خرد و كلان مانند نرخ تورم، تثبیت نرخ ارز، قدرت پوشش وام مسكن به قیمت آن، سطح درآمدی خانوارها و … تغییر خاصی نخواهد داشت، بعید است ركود بازار مسكن در سال آتی ركود غیر تورمی باشد. از طرف مقابل برخی كارشناسان باز بر این نظرند كه بازار مسكن كشش افزایش بیشتر از قیمت فعلی را ندارد و هر چند كه این بازار در سال آتی با ركود همراه خواهد بود، اما ركود آن غیر تورمی است.
با این حال با عنایت به تحركاتی كه وزارت راه و شهرسازی برای افزایش تولید و ساخت و ساز مسكن در سال آتی به خصوص در بافت های فرسوده كلان شهرها آغاز نموده و همین طور شنیده شدن زمزمه هایی در خصوص ضرورت افزایش وام مسكن و حتی احتمال تصویب قانون مالیات بر عایدی مسكن كه افزایش عرضه واحدهای مسكونی احتكار شده را به سبب ترس از پرداخت مالیات را به دنبال دارد، احتمال بروز رونق نسبی در این بازار به خصوص در نیمه دوم سال آینده را بیشتر می كند.
اقتصاددان: ادامه ركود در بازار مسكن محتمل تر است
علیرضا ذوالفقاری پژوهشگر بازار مسكن در گفت و گو با خبرنگار مهر، درباره وضعیت این بازار گفت: هم اكنون خانوارها بعنوان متقاضی در بازار مسكن حضور دارند اما به سبب آنكه قدرت خرید آنها كاسته شده، امكان تبدیل شدن آنها بعنوان متقاضی مؤثر در اقتصاد مسكن وجود ندارد.
وی با اشاره به اینكه مسكن كالایی است كه میان عرضه و تقاضای آن زمان زیادی وجود دارد، اضافه كرد: از این فاصله زمانی در علم اقتصاد بعنوان تأخیر عرضه یاد می شود كه عمدتاً به مسكن اختصاص دارد به معنایی دیگر میان زمان شروع به ساخت تا فروش آن، حدود ۲ سال فاصله هست كه این مدت خود در ایجاد دوره های رونق و ركود در بازار مسكن مؤثر خواهد بود. چونكه خانوارها مجبورند از میان واحدهای مسكونی در دسترس كه با تمكن مالی آنها هماهنگ باشد، مبادرت به انتخاب كنند و زمانی كه این ارتباط و هماهنگی گرفتار خدشه شود، امكان دارد از بازار خرید مسكن عقب نشینی كنند.
عضو سابق هیئت علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی افزود: از سمت عرضه باز سازندگان مایلند كه حاشیه سود خودرا بالا برند كه هم اكنون به سبب بالا بودن هزینه های ساخت، امكان افزایش سود وجود ندارد بدین سبب احتمال اینكه این دو حالتِ قفل شدگیِ عرضه و تقاضا به یكدیگر پیوند خورده و ركود بازار مسكن را تشدید كند، افزایش می یابد.
به گفته كارشناس اقتصاد مسكن، در چنین حالتی دولت ها با اعمال یا عدم اعمال مالیات ها، افزایش یا كاهش تسهیلات مسكن، واگذاری اراضی دولتی به سازندگان با هدف كاهش هزینه های تمام شده ساخت و ساز و … به خروج بازار مسكن از ركود كمك می كنند.
پروین پور: افزایش نقدینگی از سال های گذشته، عامل جهش قیمت مسكن در سال ۹۷
افشین پروین پور كارشناس اقتصاد مسكن باز در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره پیش بینی ادامه ركود یا رونق در بازار مسكن اظهار داشت: بررسی ها نشان داده است بازار مسكن بااینكه امسال با جهش قیمتی مواجه گردید، اما در سال های آتی این جهش دیگر اتفاق نمی افتد اما بعید است كه از ركود خارج شود؛ آن هم ركود همراه با تورم عمومی قیمت ها.
وی اضافه كرد: آنچه سبب شد تا امسال شاهد رشد جهش گونه قیمت ها در بازار مسكن باشیم، سیل نقدینگی بود كه از سال های پیش از آن به تدریج به سبب برخی سیاست های اشتباه در كنترل قیمت ها جمع شده بود و حالت فنر متراكمی را داشت را كه ناگهان رها گردید.
پروین پور اشاره كرد: دولت در سال های گذشته با پرداخت یارانه توانست قیمت ارز را ثابت نگه دارد اما سپس چند سال ادامه این وضع ممكن نیست كه این وضعیت در سال ۹۷ با انفجار قیمت ها رخ داد. در سال ۹۱ هم چنین اتفاقی افتاد؛ اما امسال نقدینگی از بازار ارز آغاز شد و سپس ایجاد نوسانات در بازار سكه و طلا، وارد بازار مسكن شد؛ بازار خودرو باز آخرین بازاری بود كه تحت تأثیر نقدینگی قرار گرفت. اما بنظر می رسد بار نقدینگی تخلیه شده است.
كارشناس اقتصاد مسكن درباره تأثیر توقف ساخت و ساز و كمبود واحد مسكونی در ایجاد دوره های ركود و رونق در بازار مسكن تصریح كرد: هم اكنون ۲.۵ میلیون خانه خالی داریم اما همچنان در مدار خرید و فروش قرار نگرفته اند كه باید ابتدا این واحدها در چرخه معاملات قرار گیرند. بدین سبب هم اكنون كمبود واحد مسكونی نداریم بلكه تعداد واحدهای موجود از تعداد خانوارها هم بیشتر است. تا زمانی كه این واحدهای خالی بطور كامل بازارپذیر نشوند، نمی توان از كمبود مسكن سخن گفت. راه بازارپذیر كردن واحدهای خالی باز با اعمال انواع مالیات ها همچون مالیات بر عایدی سرمایه است.
وی اشاره كرد: هم اكنون هم در ركود به سر می بریم چون قیمت مسكن به قدری افزایش یافته كه حتی واحدهای مسكونی سرمایه ای كه مالكان آنها با هدف افزایش قیمت و سود بیشتر از فروش آنها اجتناب می كنند، دیگر امكان وارد شدن آن به بازار وجود ندارد. بدین سبب بخش مسكن هم اكنون دیگر كششی برای افزایش قیمت در بخش مسكن وجود ندارد و افزایش قیمت از حد منطقی هم بیشتر شده است.
پروین پور افزود: با عنایت به اینكه نقدپذیر شدن كالای مسكن نسبت به ارز، طلا و خودرو بسیار زمان برتر و سخت تر است، ریسك سرمایه گذاری را در این بازار بالا می برد بنا بر این احتمال سرازیر شدن مجدد سرمایه ها به بخش مسكن بسیار پایین است. به نظر من ركود تورمی با شیب بسیار كم در بخش مسكن در سال آینده ادامه می یابد و رونقی هم كه سال ۹۷ بوجود آمد، رونق تورمی بود اما تورم بخش مسكن در سال آتی، تابعی از تورم عمومی است.

1398/01/06
13:12:12
5.0 از 5
4292
این مطلب آنی بازار را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان آنی بازار در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
anibazar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آنی بازار محفوظ است

آنی بازار

بازار خرید و فروش